Ezt a mesét olvashatod angolul: Letter Land Story blog és spanyolul is: Cuentos de Letras blog

D Daniela-anyuka

G Gary- apuka

L Laura-kislány

Laura édesanyja (mother) Daniela, éppen a konyhában (kitchen) pakolta a tányérokat a mosogató gépbe, amikor megszólalt a csengő (bell). Gary! Drágám! Kinyitnád az ajtót (door)? -kérte meg apát (dad). Én most éppen a mosogatásban vagyok benne, nem tudok odamenni! Maradjatok! Nyitom máris! Szalad le a lépcsőn Laura, olyan gyorsasággal, hogy még a függöny is meglebbent! Mintha érezte volna, hogy erre a csengő szóra neki kell ajtót nyitnia.

Laura! -mondta a postás bácsi, amikor kinyílt az ajtó. A szüleid (parents) itthon vannak? Nekik kell aláírni ezt a levelet, mert ajánlott küldeményként érkezett.

Apa! Gyere ide gyorsan (come here quickly)! -hívta apukáját Laura.

Mi van benne, bontsuk már ki! -ugrált a kislány és már majdnem kitépte az apja kezéből a küldeményt.

Várj kislányom! Idehoznád előbb a szemüvegemet és üljünk le a nappaliban (in the living room) nyugodtan. Hozom már! -mondta anya, mert már éppen befejezte a mosogatást. Olvasd (read it) már Gary, mert én is nagyon kíváncsi vagyok! -noszogatta a férjét anya (mom).

Gary kibontotta a borítékot (envelope) és elkiáltotta magát! Nézzétek 3 belépő jegy (entry ticket) a Királyi Palotába! Azt írják, hogy Valentin nap alkalmából kinyitják a palotát és mivel Laura megnyerte a Valentin napi királyi rajzversenyt, ajándékba kapott egy családi belépőt! A Buckingham Palotába! Úr isten! Ezt nem hiszem el! -ájuldozott Laura. Este pedig fogadást ad a királynő! -olvasta tovább a meghívót az édesapja.

Mindjárt elájulok-sikított Daniela. Megnyertem (I won it), megnyertem! -ugrándozott a lakásban Laura

Még foglalnunk kell repülőjegyet (ticket). Keresd már ki kislányom a netről, hogy Írországból, Dublinból, mikor megy a legközelebbi gép Londonba! Le ne késsük ezt a fantasztikus ajándékot! (gift) -mondta Gary

Futok csomagolni! -szaladt fel a lépcsőn anya. Intézzétek a repcsi jegyeket és persze transzferre is szükségünk lesz a reptértől a szállodáig. Jaj istenem, szállodát is foglalni kell!

A család már Londonban a Hyde Park melletti vakítóan fehérre meszelt falú szálloda (hotel) előtt toporgott és a taxiból szedték ki éppen a böröndöket (suitcases). Soha nem tudom feldolgozni, hogy ebben a ködös, esős városban (in the city) hogyan lehetnek ilyen szépek a házak falai? -kérdezte Daniela. Tuti minden éjjel újra festik!-viccelődött a férje.

Na ilyen gyorsan se szerveztünk még kirándulást! – kacagott fel Daniela, amikor beléptek a szálló halljába.

Laura! Kislányom! – kérdez meg a portát, telefonon (phone), van-e vasalójuk! Mégsem mehetünk gyűrött ruhában a királynő fogadására. Az én öltönyöm makulátlan! – simította meg apa a zakóját.

Nagyon kíváncsi (I’m really excited) vagyok London nevezetességeire (sights)! -sóhajtott fel az édesanya vasalás közben. Máris felolvasom neked anya! Pont most találtam meg a Wikipedián! -lelkendezett Laura.

Londonban több világörökségi helyszín található, sorolom nektek a honlapról:

Greenwich, a nevezetességét a csillagvizsgálójának köszönheti, és annak, hogy itt halad át a „greenwichi délkör”, ami a zónaidő, valamint a földrajzi hosszúsági körök számításának hagyományos alapja

londoni metró a legrégebbi földalatti a világon.” sorolta Laura a családnak.

Mennyi csodaszép látnivaló! Hogy járjuk be ezt 1 nap alatt? -aggodalmaskodott anya

Találtam egy applikációt, ezzel foglalhatunk jegyet holnapra a Hopp On- Hopp Of buszra (bus), azzal körbe utazhatjuk az egész várost! -mondta apa.

Öltözzünk kislányom, mert elkésünk! -húzta fel már a cipőjét (shoes) anya.

Csuda szépek vagytok, lányok! Lelkendezett apa, amikor meglátta a feleségét és a lányát, akik, éppen a tükör előtt készülődtek. Milyen kedves vagy! Pirult el Daniela! Egy igazi úriember az édesapám! -nevetett fel Laura és egy cuppanós puszit nyomott édesapja homlokára.

Siessünk, mert mindjárt itt a kocsi értünk!

A Buckingham Palotában már egy kedves idegenvezető hölgy várta a látogató csoportot.

Kérem, hogy figyeljenek, nagyon! Senki ne maradjon le a csoporttól, mert a látogatást követően a biztonsági őr azonnal bezárja a terem ajtaját, amikor kijövünk egy teremből!

Gary! Hallottad mit mondtak? Ne fotózz olyan sokat, mert még bent ragadunk! -figyelmeztette a férjét Daniela.

Laura és az édesanyja a csoport (group) elejére mentek, hogy jobban hallják, az idegenvezető hölgyet.

Lassan vége a tárlatvezetésnek! Remélem jól érezték magukat! Köszönt el a kedves hölgy a csoportjától.

Viszontlátásra! A Valentin napi fogadás a nagyteremben lesz, odakísérem még önöket!

Laura! -kiáltott fel Daniela Hol van az apád? Micsoda? Apa eltűnt? -görbült sírásra Laura szája (mouth).  Mondtuk, hogy ne maradjon le tőlünk, mert bezárják az ajtókat a csoport után!

Lekéssük a fogadást! Folytatta tovább a sírást- Laura.

Ebben a pillanatban kinyílt a terem ajtaja és megjelent a királynő és Gary az ajtóban.

Felséges asszonyom! -csinált egy óriási meghajlást Laura. Gary-kiáltotta el magát Daniela és nyomban ő is meghajolt.

Kedveseim, képzeljétek az egyik terem ajtaja pont előttem zárult be, mert lemerült a fényképezőgépem és azt babráltam. Erzsébet királynő viszont pont akkor jött oda, amikor már éppen telefonálni akartam nektek, hogy mentsetek ki innen valahogy.

Kedveseim! Átkísérnének a bálterembe? -kérdezte Erzsébet királynő (queen)

A vendégek (guests) nagy csodálatára az ír család (family) a királynővel együtt lépett be a fogadásra, felrúgva minden hivatalos protokollt.

A még nagyobb meglepetés pedig az volt, amikor kihirdették a rajzverseny győztesét a megjelentek előtt.

A 2018. évi királyi Valentin-napi nemzetközi rajzverseny győztese (winner): Laura! Írországból!-mondta be a rendezvény fő védnöke!

Erzsébet királynő pedig átadta a győztesnek az ajándékot és odasúgta a fülébe a kislánynak:

Ezt a smaragd gyűrűt a férjemtől kaptam ajándékba az egyik Valentin napra! Őrizd meg örökre! -suttogta a királynő

Laura még magához sem tudott térni az óriási meglepetésből és csak ennyit tudott rebegni: -Felség nagyon köszönöm (thank you)! Örökre megőrzöm!

A fogadás és a bál hajnalig tartott ahol Daniela és Laura egész éjjel (night) táncoltak Gary-vel.

Másnap pedig bejárták Londont és le voltak nyűgözve ettől a csodás várostól.

Laura a smaragd gyűrűt szinte soha nem akarta levenni az ujjáról és megfogadta, hogy egész életében a királynőre és a csodás Valentin-napi kalandjukra fogja emlékeztetni

Aktivitás:

  • Van kedvetek kikeresni a térképen, hogy hol van London?

Térkép:

Nézzétek, kattintsatok rá az alábbi linkekre, és meglátjátok, hogy milyen sok érdekességet találtok rajta!




Add Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: